Raskat en stamboom

 

Is het voor jouw belangrijk is om een kat te hebben met een bepaald uiterlijk en karakter koop dan een kat met een stamboom. Als dit voor jou niet van belang is neem dan een kat uit het asiel.


Wat is een stamboom en wat is een ras?

 

Een stamboom is geen nutteloos stukje papier met de namen van de voorouders van onze kat. Het zegt vooral iets over de afstamming (afkomst)van onze kat en dat zijn voorouders ook katten van een bepaald ras waren. Het geeft ook de garantie dat ons kitten opgroeit tot een kat van een bepaald uiterlijk en karakter.


In de stamboom staan belangrijke gegevens van de voorouders zoals:

de geboortedatum, de stamboomnummers, de codes van het ras die de verenigingen hanteren. Het bevestigd dat die kat raszuiver is. Als een raszuivere kat erkennen de verenigingen een kat, die tenminste vier generaties afstammen van het zelfde ras en dat zij trouw hun eigenschappen doorgeven aan hun generaties.

Als een kat geen stamboom heeft dan kunnen wij niets zeggen over zijn voorouders. Z`n kat kan lijken op een bepaald ras maar hij is niet de vertegenwoordiger van dit ras.


Het toebehoren tot een bepaald ras kan ons heel veel zeggen omdat elk ras anders is qua karakter en uiterlijk.

Elk ras dat door de verenigingen is erkend heeft een eigen beschrijving en volgens deze worden de katten beoordeeld op de shows.

Het is de beschrijving die definieert bv. welke vacht kleur moet een kat van een bepaald ras hebben, hoe lang moet zijn staart zijn,hoe zijn kopje er uit moet zien. De kenmerken van deze beschrijvingen erkennen wij als het meest gewenst en zo gaan de fokkers hun katten uitzoeken om die kenmerken te fixeren bij de nakomelingen.


Wat te verwachten van een raskat?

 

 

Als een kat gekocht wordt bij een geregistreerde cattery dan kunnen wij verwachten dat:

- behoort hij tot het ras dat wij hebben uitgekozen en dat bewijst zijn stamboom. Ons kitten groeit op tot een kat van dit
  ras met een uiterlijk en karakter van dit ras.

Als wij bv. een britse korthaar kitten aanschaffen dan weten wij dat hij ECHT als een britse korthaar er uit komt te zien
en niet als een combinatie tussen HTK kat en een Sibeer.

- was goed verzorgd en opgevoed door de fokker. Het kitten is gezond, opgegroeid in een goede omgeving en gevoed werd met goed voer. Het kitten is tenminste een keer ingeënt, meerdere malen ontwormt en dit alles staat in zijn
  dierenpaspoort.  

- het kitten is goed gesocialiseerd en is bij zijn moeder gehouden tot tenminste 12 weken.

- wij krijgen een deskundig advies van de fokker over de opvoeding, voeding, gedrag en de zekerheid dat wij ten alle
  tijden kunnen rekenen op zijn hulp en advies.


Raskatten zonder stamboom zijn geen raskatten!

 

kittens worden verkocht voordat zij 12 weken oud zijn

Katten die gedragsproblemen kunnen vertonen

Mama poes en haar kittens worden mogelijk gevoed met slecht voer

Te weinig vitaminen en algemene slechte ontwikkeling van een kitten

Niet ontwormen

Katten worden ziek , kan leverproblemen veroorzaken. Men kan besmet raken

Niet ineenten

Kan lijden tot dood van de kat

Slechte opvoed omgeving

Niet goed gesocialiseerde kittens

De kater is meestal geen raszuivere kat maar lijkt erg op een kat van dit ras

Geen raszuivere kat

 

 

Er zijn nog meer gevolgen dan de bovengenoemde.

De dierenarts kosten zijn in deze gevallen heel hoog en kunnen oplopen tot een bedrag waarvan wij een raszuivere kat met een stamboom zouden kunnen kopen. In dit geval zou ons veel leed, zenuwen en traumatische momenten bespaart worden. 

 

             
Waar kopen wij een raszuivere kat met stamboom?

 

- bij een geregistreerde fokker in zijn huis.

Wij kunnen dan een kitten bekijken in zijn vertrouwde omgeving, zijn broertjes en zusjes, de mama poes is aanwezig en heel, heel soms kunnen wij ook papa bewonderen. Er is de mogelijk om te bekijken in welke omstandigheden is het kitten opgegroeid en er is tijd voor een gesprek met een bakkie koffie er bij.


-soms kunnen wij een kitten op een kattenshow reserveren

 

Geregistreerde fokkers zijn vaak mensen voor wie katten hun grote hobby of passie is. De toekomst van hun katten is voor hun niet onbelangrijk.

Zij proberen de toekomstige eigenaren goed te screenen, zij houden contact met de nieuwe eigenaren,geven advies bij het opvoeden van een kitten.  

Er zijn weinig fokkers die beslissen om een kitten te verkopen dat niet gezond is (of zij vertellen het ons).

Z`n verkoop kan voor een fokker grote gevolgen hebben, zoals: het verliezen van de vertrouwen,het verliezen van hun naam die zij in de loop der jaren opgebouwd hebben en er geldt ook een bepaalde ethiek.

 

Het behoren tot de katten vereniging verplicht de fokker tot het handelen volgens de regels van de vereniging en het volgen van de reglementen. De verenigingen handelen in het belang van de dieren.

       
Een raskat met stamboom kan ook goedkoper.

 

-soms hebben fokkers wat oudere kittens(een paar maanden oud) die zij goedkoper aanbieden

 

-soms hebben fokkers katten die hun fok carrière hebben beëdigd en zij worden ook goedkoper aangeboden.( heerplaatskatten) Vaak wordt er van de nieuwe eigenaar verwacht dat zulke katten als enig huisdier komen te wonen.

 

De keuze aan U!