Siberische kat

De Siberische Kat heeft lang in Rusland in zijn oorspronkelijke omgeving geleefd. Hij stamt misschien af van kruisingen tussen gedomesticeerde katten die naar Siberië en Oekraïne meegebracht waren, met plaatselijke wilde katten. Zijn dichte, isolerende vacht heeft zich door het strenge klimaat des te meer ontwikkeld.

Algemene kenmerken

Zeer groot, compact, massief, zwaar. Krachtige en opvallende spieren. Gewicht: 4,5 tot 9 kg. Meer gedrongen dan de Maine Coon; met een rondere kop dan die van de Noorse Boskat.

Karakter/bijzonderheden

Deze kat straalt een rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan erg actief zijn. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn gehard karakter is de Siberische Kat toch sociaal met soortgenoten. Speels, graag in het gezelschap van kinderen. Aanhalig, erg gehecht aan zijn baas. Zachte stem. Rustiek, een goed klimmer, houdt van water, een goed springer.

Hij heeft ruimte nodig voor zijn psychisch evenwicht. Om een mooie vacht te verkrijgen moet het dier buiten kunnen leven. Zijn ontwikkeling is pas voltooid na vijf jaar. Zijn verzorging is makkelijk omdat de vacht niet klit. Normaal volstaat een wekelijkse borstelbeurt. Gedurende de rui die overvloedig is in de lente, zal men hem echter dagelijks moeten borstelen.

Hoofd

Middelgroot, breed en driehoekig, met afgeronde lijnen. De bovenzijde van de kop is vlak. Het voorhoofd lichtjes gebogen. De wangen zijn niet opvallend of uitstekend. Afgeronde, matig lange snuit. De neus is breed tussen de ogen maar versmalt naar het uiteinde toe, hierbij een licht boog vertonend. Ronde kin. Lange, stevige snorharen.

Oren

Matig breed, afgeronde toppen. De beharing is kort aan de buitenzijde, lang aan de binnenzijde van de oorschelp. Lynxtips zijn gewenst.

Ogen

Groot, bijna rond, ver uit elkaar staand, lichtjes schuin geplaatst. Traditionele kleur bij de volwassen dieren: groen tot geel, blauw voor de colourpoints. Geen relatie tussen de kleur van de ogen en van de vacht.

Hals

Vrij lang, afgerond, breed en zeer gespierd.

Lichaam

Compact, middellang. Lange, lichtjes gebogen rug. Goed afgeronde borst. Stevige botten en spieren.

Poten

De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Zwaar beendergestel, goed gespierd. Grote, ronde voeten met haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart

Middellang, breed aan de basis, flink en dicht behaard.

Vacht

Halflang tot lang, dicht, vettig, waterafstotend. Biedt een goede bescherming tegen de strengste vrieskou. Stugge bovenvacht. Lange haren op de borst, iets korter op de schouders en een deel van de romp. Lange, weelderige kraag. Dichte ondervacht.

Kleur

Alle klassieke kleuren en kleurencombinaties zijn toegestaan behalve chocolate en lilac. De colourpoint dieren worden Neva Masquarade genoemd